Okulumuz Tarihçesi

Okulumuz Tarihçesi

12.12.2012 6343

MİLAS MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KURULUŞU ve TARİHÇESİ

Okulumuzun kuruluş düşüncesi; Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün araştırması sonucu 1980 yılında ortaya atılmıştır. Okulumuzun kurulması planlanan arazi Muğla Valisi Kemal NEHRUZOĞLU ve Milas Kaymakamı İsmet KARAGÖL' ün gayretleri sonucu Milas Kız Meslek Lisesi tarafından kamusallaştırılmıştır.

Okulumuzun inşaat yapımına 1987 yılında başlanmıştır. İnşaat faaliyetleri 1989 yazında bitirilmiş ve geçici kabulü aynı yıl içinde yapılmıştır.

Açılışı 1990 yılında planlanmışken, Milas Kaymakamı Osman BADRASLI ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammed BUDAK'ın gayretleri sonucu yapımı planlanandan daha önce bitirilmesi sebebi ile bakanlığımızca 1989–1990 Eğitim öğretim yılında Elektrik Bölümü ile okulun faaliyetine başlamasına karar verilmiştir.

05.10.1989 tarihinde Haydarpaşa Anadolu Teknik Lisesi öğretmeni Ahmet YANIKOĞLU okulun kuruluşunu tamamlamak üzere Genel Müdürlüğümüz tarafından (1) bir ay süre ile geçici olarak Müdür Vekili olarak görevlendirilmiştir. 21.11.1989 tarihinde Ahmet YANIKOĞLU Milas Endüstri Meslek Lisesi'nin ilk müdürü olarak asaleten atanmıştır.

Okulumuz donanım eşyaları Eğitim Araçları Daire Başkanlığınca Ankara 1. Akşam Sanat Okulu ve Antalya Endüstri Meslek Lisesi tarafından hazırlanmıştır. Donanım eşyaları Yeniköy Termik Santrali İşletme Genel Müdürlüğü ve Kemerköy Grup Tesis Müdürlüğün yardımları ile kısa zamanda getirilmiş ve donatımı yapılmıştır.

1990–1991 eğitim-öğretim yılında Bakanlığımız Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün oluru ile Motor Bölümü açılmıştır.

1993–1994 eğitim-öğretim yılında okulumuz yörenin ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilen teknik insan gücünün karşılanması için "Milas Anadolu Teknik Lisesi", "Milas Anadolu Meslek Lisesi "Elektrik, İngilizce Bölümünün açılışı için teklifte bulunulmuş ve aynı yıl hazırlık sınıfı ile hizmete girmiştir.

2003–2004 eğitim-öğretim yılında bölge ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla okulumuz bünyesinde Anadolu Meslek Lisesi Bilgisayar Donanım bölümü açılmıştır.

2006–2007 eğitim-öğretim yılında Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında okulumuzun bünyesindeki bölümlerin isimleri aşağıdaki şekilde değişmiştir.

  • Bilgisayar-Donanım Bölümü: Bilişim Teknolojileri Alanı
  • Elektrik Bölümü: Elektrik –Elektronik Teknolojileri Alanı
  • Motor Bölümü: Motorlu Araçlar Teknolojileri Alanı

2006–2007 Eğitim-öğretim yılında Anadolu Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı kapatılarak. Anadolu Teknik Lisesi bünyesinde eğitim öğretim vermeye başlamıştır. Aynı yıl okulumuz bünyesindeki Anadolu Meslek Lisesi kaldırılarak okulumuzun yeni ismi Milas Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.

2007 yılında okulumuzda mesleki açık lisenin Bilişim Teknolojileri Alanı, Elektrik –Elektronik Teknolojiler Alanı, Motorlu Araçlar Teknolojileri Alanlarında eğtimlerine başlanmıştır.

Ağustos 2010 tarihinde okul müdürümüz Ahmet YANIKOĞLU Milas Halk Eğitim Merkezine müdür olarak atanmıştır. Okulumuza Milas Mesleki Eğitim Merkezi müdürü Günay GÜRER okul müdürü olarak atanmıştır.

2011-2012 Eğitim-öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı açılmıştır.

2014 yılında okulumuzun adı Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir.

Yapılan değişiklik ile okulumuz Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik okul türlerinde eğitim vermektedir.

Bilişim Teknolojileri alanı Anadolu Meslek türündede eğitim vermeye başlamıştır.

2014 Ağustos ayında okul müdürümüz Günay GÜRER emekli olmuştur.

2014 Aralık ayında Gündoğan Fahriye Ilıcak MTAL Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Hamit İZDAŞ okul müdürü olarak atanmıştır.

2015 Haziran ayında Denizcilik alanı Balıkçılık ve Su Ürünleri dalı açılmıştır. 2016/2017 eğitim öğretim yılında mülakat ile öğrenci alımı gerçekleştirmiştir.

2016 Ağustos ayında okulumuz uluslararası standartlaşma vizyonu çerçevesinde Mercedes-Benz Türk A.Ş. ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasındaki "EML´miz Geleceğin Yıldızları Projesine" 10. okul olarak dahil olmuşur.

Okulumuzun uzun yıllardır özlemini ve eksikliğini duyduğu ek bina yapımı başta Okul Aile Birliği Başkanı Süleyman AKYÜZ ve Okul Müdürü Hamit İZDAŞ´ın yoğun gayretleriyle Milli Eğitim Bakanlığınca ödenek tahsisi ile kabul görmüş ve 16 derslik, 5 laboratuvar, kapalı spor salonu ve konferans salonundan müteşekkül binamızın ihalesi 25.08.2016 tarihinde yapılmıştır.

Okulumuzda yapılan deprem analizi sonrasında 19920025 sayılı ve 23/11/2017 tarihli rapora istinaden okulumuz ana binasında eğitim ve öğretim faaliyetleri durdurulmuştur. Okulumuz 48 saat gibi bir süre içerisinde yönetici, öğretmen ve öğrencilerinin gayretleriyle üç farklı okula taşınmıştır. Okulumuz 2017 – 2018 eğitim öğretim yılını bu üç farklı okulda tamamlamıştır.

Okulumuz 16.05.2018 tarih ve 9558375 sayılı onay ile Emek Mahallesi 269 Ada 182 Parselde bulunan 24 Derslikli Lise Binasını yeni okulu yapılıncaya kadar kullanacaktır. Mevcut 500 ada 43 parselin Kaymakamlık Makamına tahsis işlemleri Milas Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce devam etmektedir.

Okulumuzun 24 Derslik 6 atölye ve 1 pansiyondan müteşekkil olarak yeniden yapılması için ödenek onayı alınmış, projelendirme yapılmış olup çalışmalar ödeneğin serbest bırakılması aşamasında devam etmektedir.

Okulumuz 2017 – 2018 ve 2018 – 2019 Eğitim öğretim yıllarında içine düşmüş olduğu müşkül duruma karşın başarılarını en üst noktaya taşımıştır. Bu başarıları şunlardır.

Okulumuzun Bilişim Teknolojileri alanında gerçekleştirdiği yenilikçi yaklaşımı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (Yayın tarihinde adı: Başbakanlık Basın enformasyon Genel Müdürlüğü) tarafından tüm ülkemizle paylaşılmıştır.

2018 yılında Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Dış Değerlendirme raporuna göre "Yönetim ve Organizasyon" alanında en başarılı okul seçilmiştir.

13 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İstanbul Su Fuarı ve Kongresinde", okulumuz "Atık Sudan Elektrik Üretme Projesi" ile ödül alan dört okuldan biri olmuştur.

23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Makamında Eğitimde 2023 vizyonu sunumunda Cumhurbaşkanımızın arka vizyonunda okulumuzun çalışmaları video formatında tüm ülkemize izlettirilmiştir.

 

Okulumuzun 30. Yılını yaşadığımız 2019 yılında bu başarıları eğitim tarihine hediye ettiğimiz için Milas MTAL olarak son derece bahtiyarız.

Nisan 2019